A szemüveg páramentesítése-Antifog treatment on glasses


 

It is not uncommon to hear spectacle lens wearers complain about foggy lenses, especially since wearing a mask in public has become compulsory. You may have heard of numerous possible solutions for this frustrating problem: from making sure your mask fits snugly to securing the mask around your nose with surgical tape.

But do any of these solutions really work? Maybe it is important to first establish why glasses fog up when wearing a face mask.

Why do glasses fog up when wearing a face mask?

Due to the limited airflow, glasses fogging up tends to be more common when wearing a medical or cloth face mask because your breath mostly escapes from the top of your mask. When you exhale, your warm breath comes into contact with your cooler lenses, which steams up your lenses and clouds your vision. This steam also creates excess moisture around your glasses which reduces the grip of your nose pads, and makes it easy for them to slip down your face.

It is certainly true that a tight-fitting mask not only helps to keep you protected against any airborne particles, but it also stops too much breath from escaping and fogging your lenses.  It is also a good idea to try resting your glasses on top of your mask in order to help seal the mask. Other tips include trying to use a small piece of surgical tape to secure the mask to the bridge of your nose, as this will also help to form a seal to prevent your breath from escaping upwards. 

Spectacle lenses that haven’t been cleaned properly also tends to fog up quicker. Experts advise using a good cleaning spray and a clean glasses cloth to clean your glasses and doing at least once a day. 

Fortunately, there is a much more convenient, easier and longer-lasting way to keep your lenses fog free: Applying ZEISS AntiFOG spray to your lenses!

The anti-fog spray and cloth which, when used together, can ensure clearer, more comfortable vision, especially when wearing a mask. The spray is not only effective, but also easy and safe to use.

The product, forming part of ZEISS’ lens cleaning range, is applied directly to the lens and then dried with the accompanying anti-fog cloth. ZEISS AntiFOG spray promises to keep lenses fog free for up to 72 hours!

How does it work?

The anti-fog spray leaves behind a thin hydrophilic film (comparable with a temporary additional coating) on your lenses. This ensures that fine, condensed water droplets do not adhere to the lens surface, preventing lenses from fogging. The spray will work equally well on sunglasses, goggles and camera lenses.

*

Eddig a szemüveglencsénk csak akkor párásodott, ha kinyitottuk a sütőt, illetve hidegből egy meleg helységbe érkeztünk. Most Covid pandémia időszakban gyakori, hogy a szemüveglencsét viselők bepárásodott lencsékről panaszkodnak, főleg, hogy a  maszk viselése mindenhol kötelezővé vált. Erre a frusztráló problémára számos lehetséges megoldást hallhatott már: a maszk szoros illeszkedésétől kezdve a maszk orvosi ragasztószalaggal orrhoz történő rögzítéséig.

De ezek a megoldások valóban működnek? Talán fontos először megállapítani, miért párásodnak a szemüvegek, ha maszkot viselünk. Lássuk hogyan védekezzünk a pára ellen és a páramentesítő spray megoldásokat is bemutatjuk!

Miért párásodnak be a szemüvegek, ha maszkot viselünk?

A korlátozott légáramlás miatt a párásodó szemüveg általában gyakoribb, ha orvosi vagy szövetes maszkot visel, mert a lélegzete többnyire a maszk tetejénél szökik ki. Kilégzéskor a meleg lehelet érintkezik a hűvösebb lencsékkel, amely párásodást okoz és elhomályosítja látását. Ez a gőz felesleges nedvességet is létrehoz a szemüveg körül, ami csökkenti az orrpárnák tapadását, és megkönnyíti arcon való lecsúszását is.


Minden bizonnyal igaz, hogy a szorosan illeszkedő maszk nemcsak védelmet nyújt a levegőben lévő részecskék ellen, de egyúton megakadályozza a lehelet távozását így párásodást okozva a lencséken. Célszerű megpróbálni a szemüveget a maszk tetejére támasztani annak érdekében, hogy elősegítse a maszk lezárását. További tippek: egy kis darab orvosi ragasztószalag használatával próbálja meg rögzíteni a maszkot az orrnyergéhez,ezáltal nagyobb zárást kialakítva, hogy megakadályozza a lélegzetének felfelé szökését.

A nem megfelelően megtisztított szemüveglencsék is gyorsabban párásodnak. A szakértők azt tanácsolják, hogy jó minőségű tisztító spray-t és tiszta szemüvegkendőt használjon a szemüveg tisztításához, és ezt naponta legalább egyszer végezze el a szemüveg tisztítását.


Szerencsére van egy sokkal kényelmesebb, könnyebb és tartósabb módja annak, hogy a lencsék páramentesek maradjanak: ZEISS AntiFOG páramentesítő  spray-t vigyünk fel a lencsékre!

Páramentesítő spray és a kendő, amelyek együttes használatukkal tisztább és kényelmesebb látást biztosíthatnak, különösen maszk viselése esetén. A pára elleni spray nemcsak hatékony, hanem könnyen és biztonságosan is használható.


A terméket, amely a ZEISS lencsetisztító termékcsaládjának részét képezi, közvetlenül a lencsére viszik fel, majd a hozzá tartozó páramentesítő ruhával szárítják meg. A ZEISS AntiFOG / pára elleni spray ígérete szerint akár 72 órán keresztül is páramentesen tarthatja a lencséket!

Hogyan működik a páramentesítő spray?

 A párásodás elleni spray egy vékony (egy ideiglenes kiegészítő bevonattal összehasonlítható) hidrofil filmet hagy maga után a lencsén. Ez biztosítja, hogy finom, kondenzált vízcseppek ne tapadjanak a lencse felületére, megakadályozva a lencsék párásodását. A spray ugyanolyan jól fog működni napszemüvegen, szemüvegen és fényképezőgép lencsén és a 72 órás védelem érdekében naponta egyszer törölje át a lefújt kendővel szemüvegét.Ha koszos lett a szemüvege akkor újra kell kezdenie a műveletet.

Szemüvege elkészítésekor kérjen Optifog rétegű Essilor lencsét mely eleve rendelkezik antifog/ páramentesítő réteggel melyet egy 6 hónapig működő kendővel lehet aktiválni. Erről szívesen tájékoztatjuk boltunkban.

Várjuk a Fehérhajó 2-6.-ban válogasson velünk az I Love Optic-ban!